Miért nem teljesít jól a Google Ads (AdWords) hirdetésem?

Kimeríthetetlen téma. Rengetegszer, rengeteg féle formában hallom a Google Ads (korábbi nevén AdWords) hirdetésekkel kapcsolatos kérdéseket, ami persze nem csoda, hiszen sok olyan cégvezető fordul hozzám, akinek már vannak hirdetései, de azok nem muzsikálnak jól. Ahogy a weboldalon is írom, a hirdetéseket NAGYON KÖNNYŰ rosszul csinálni. Lássuk a 7 legfőbb okot, amiket legtöbbször tapasztalunk mi, hirdetési szakemberek.

Túl általános kulcsszavak

A kulcsszavak mondják meg a hirdetésnek, hogy milyen keresésekre jelenjenek meg. Ha nagyon általános kulcsszavakat használsz, könnyen előfordulhat, hogy olyan keresésekre is megjelennek hirdetéseid, amikre nem is szeretnéd. Ilyen lehet például, ha konyhai kiegészítőket árulsz és kulcsszóként felveszed a ’konyha’ szót. Ezer más dolog lehet, amire konyhával kapcsolatosan kereshetnek az emberek, és ez meredeken ronthatja a minőségi mutatót, ami a kattintási árak drágulásához vezethet. Használj olyan kifejezéseket, amik a te termékeidre vonatkoznak.

AdWords hirdetés

Nincsenek kizáró kulcsszavak

A releváns keresésekre való megjelenés mellett épp olyan fontos, hogy tudd, mi az, amire semmiképp nem akarsz megjelenni. A konyhás példánál maradva nyilván a konyhabútor kifejezésre nem célszerű megjelenni, ha edényeket árulsz. Ha megvan, mik ezek a nem kívánt szavak, vedd fel őket kizáró kulcsszóként és máris spóroltál magadnak! Sokszor azt gondolják a hirdetők, hogy úgysem kattint az érdeklődő, ha nem érdekli a hirdetés szövege, de ez nem így van. Ezért fontos, hogy minden olyan keresést kizárj, ami számodra nem hozhat bevételt.

Rossz helyre mutató linkek a hirdetésben

Még mindig a konyhai kiegészítős példánál maradva: ha ilyen webshopod van, akkor biztos van a termékeidnek aloldala. Ne a főoldalra irányítsd látogatóid! Mindig légy a lehető legpontosabb! Ha valaki konyhai edényeket keres, akkor erre az oldalra vidd őket a hirdetéseddel! Ha mégis a főoldalra viszed őket, akkor számolj azzal, hogy nem fognak keresgélni az oldalon, mire megtalálják, amiért jöttek. Megnyomják a ’Vissza’ gombot és átmennek a konkurenshez.

AdWords hirdetés

Rosszkor, rossz helyen

Budapesti boltod van, de az egész országra célzod hirdetéseid? Egész napra elosztod a hirdetések megjelenését, de nem figyelsz arra, hogy este többen keresnek termékeiddel kapcsolatos dolgokra? Hiba. Figyelj oda, hogy területileg és időben hogy célzod be hirdetéseid! Ha túl nagy területre célzol, sok olyan embernek is megjelenik hirdetésed, akik biztos nem fognak nálad vásárolni, mert messze vannak tőled (természetesen webshop esetében más a helyzet). Vagy ha nincs nagy hirdetési kereted, egy bizonyos idő elteltével elemezd, mikor várható a legtöbb látogató és emelj tétet (kattintási árakat) ebben az időszakban, vagy limitáld a megjelenést ezekre az órákra.

Jó a weboldalad, de mobil verzió még nincs

Régóta lehetősége van már eszközök szerint szabályozni a hirdetések megjelenését. Ha a címben említett példa igaz rád, csökkentsd, vagy állítsd le a mobilon történő megjelenést! Ha valaki egy rosszul kinéző mobiloldalra téved, szinte kizárt, hogy ott is marad. Főleg, ha az oldal lassan töltődik be. Ha kíváncsi vagy, a te oldalad milyen a Google szerint, teszteld itt >> https://goo.gl/jdqTLe

AdWords hirdetés

Rossz licitek

Túl kicsi vagy túl nagy – mindkettő lehet hiba. Ha túl kicsi összeget adsz meg, akkor könnyen lehet, hogy nem fogsz megjelenni az első oldalon. Ha túl nagyot, akkor lehet, hogy az első helyen jelensz meg, de ez aránytalanul nagy költséggel fog járni. Vagy ami még gond lehet, ha kevés a napi kereted (1-2-3000 Ft), de a maximum kattintási árnak 100-200 Ft-ot adsz meg, egy egyszerű osztással láthatod, hogy nem sok kattintást tudsz így elérni.

Rossz hirdetésszövegek

Az első tényleges kapcsolatod az érdeklődőkkel. Kiemelten fontos, hogy jó szövegeket használj! Manapság kurzusok és mindenféle weboldalak foglalkoznak azzal, hogy írj sikeres hirdetésszöveget, sok jót tanulhatsz ezekből. Ami a legfontosabb: mindig ösztönözz cselekvésre és mindig olyan szöveget írj, ami szorosan kapcsolódik ahhoz a kifejezéshez, amit beírt valaki a keresőbe. „Azt meg hogy lehet?” – teszed fel a kérdést. A leghatékonyabb módja, ha azonos témájú kulcsszavaid egy hirdetéscsoportba rendezed. Így könnyen írhatsz olyan szöveget, ami mindegyik kulcsszóra „rímel”. És ahogy már korábban írtam: a hirdetésben lévő link szerepe is döntő: ha nem olyan témára mutat, amire a felhasználó keres, ÉS amit a hirdetésszövegben sugallsz, akkor rontod a felhasználói élményt és ezzel bevételtől esel el (miközben feleslegesen költöd a pénzed).


 Hatékony Hirdetések ÚtmutatójaHa szeretnél egy átfogó, de mégis lényegre törő leírást olvasni a hatékony hirdetésekről, kérd INGYENES útmutatónkat!

 

Top